Vad är WordPress?
Du kanske har hört någon nämna WordPress och att det är ett enkelt verktyg för att skapa webbplatser med, men du kanske också undrar: ”Vad är WordPress?”. Förhoppningsvis kommer du efter att ha läst den här artikeln, fått svar på den frågan. Du kommer också förstå varför WordPress har ökat så mycket i popularitet och driver nästan 40% av världens webbplatser.
Syftet var att demokratisera webbpublicering
WordPress skapades 2003 av duon Mike Little och Mike Mullenweg för att demokratisera webbpublicering. Alla som vill skapa en webbplats eller starta en blogg ska kunna göra det snabbt och enkelt och utan behovet av att kunna någon kodning. Med det föddes denna kraftfulla plattform och Content Management System (CMS), ett system för att publicera webbinnehåll. Nu kunde alla som hade tillgång till en dator och internet, skapa en webbplats eller blogg på bara några minuter.
WordPress är öppen källkod och helt gratis att använda
Denna fantastiska plattform är inte bara skalbar och flexibel, utan också helt gratis att använda. Grundarna såg till att det förblev så genom att göra källkoden öppen, så kallad ”Open-Source”. Detta innebär att den kan delas fritt och laddas ner när, och var som helst. Det är därför väldigt vanligt att webbhotell leverantörer erbjuder en installationsfunktion vid köp av webbhotell för att underlätta installationen. Du kan också ladda ner WordPress direkt från wordpress.org. Oavsett vad kommer WordPress alltid att vara gratis.
Som ett projekt med öppen källkod välkomnar du delning och modifiering av programvaran för att ständigt förbättra den. WordPress nätverket, som består av en stor och växande skara utvecklare, programmerare och designers, arbetar inte bara med att förbättra kärnkoden utan organiserar också olika evenemang och seminarier för att lära andra hur man löser olika problem med hjälp av WordPress.
Theme (Tema)
När du laddar ner WordPress, kommer det med ett för installerat Tema, men det finns så klart många andra teman att välja mellan. Alla som använder WordPress måste ha ett Tema. Teman är redan formgivna och definierar utseendet och layouten på din sida. Det har tagits fram med hjälp av designers och webbutvecklare och gör det möjligt för dig att snabbt publicera ditt innehåll. Många andra Teman har ökat i popularitet, därför att dom erbjuder utökade möjligheter att ändra och anpassa designen.
Gutenberg redigeraren
I tillägg till ett tema så behöver du också en webbplatsbyggare och redigerare. Den 18 december 2018 bestämde WordPress att Gutenberg Editor, även kallad Gutenberg Blockeditor, ska ersätta deras gamla redigerare. Sedan dess kommer den för installerad med alla WordPress installationer. Beslutet var ett steg i att göra WordPress flexiblare att kunna publicera dina sidor och bloggpost enkelt och flexibelt. Det finns så klart många andra populära webbplatsbyggare att välja mellan.
Plugins (Tillägg)
Ett plugin är bara ett annat ord för appar, som du installerar på WordPress plattformen för att utöka dess funktionalitet. Du kommer märka ganska snart att om det är någon funktion du önskar ha på din sida så finns det nästan alltid en plugin för det. Det finns över 50 000 plugins tillgängliga för gratis nedladdning. Tack vare plugins kan du lägga till funktionalitet som vanligtvis hade krävt kunskaper inom programmering. Dock finns det också en baksida med att använda för många plugins och det är att det kan försämra hastigheten till din sida avsevärd.
Sammanfattning
WordPress startade som en plattform för att vem som helst skulle på ett enkelt sätt kunna publicera blogginlägg. Därför kan du tekniskt sätt bara installera programmet och börja blogga direkt. Idag har WP utvecklats till att bli mycket mer och det finns nästan inget du inte kan göra med WP, som en webbutvecklare eller programmerare kan göra, tack vare enkelheten i att använda plattformen, den öppna källkoden och alla gratis samt betalda plugins där ute. Nu kan även non-techies skapa och underhålla sin egen webbplats utan behovet av en utvecklare.
Tycker du att du har fått svar på frågan ’Vad är WordPress’ eller känner du att vi har missat att ta upp något? Om du har några frågor eller synpunkter är du välkommen att skriva dom i kommentarsfältet!