Vad är IoT?

IoT är produkter eller enheter som fungerar tillsammans med internet. Det styrs med appar eller hårdvaror som till exempel en fjärrkontroll.

Jaha vad är detta för något nu då?!

IoT står för Internet of things och på svenska kallar vi det för ”sakernas internet”, jag kommer inte att använda detta uttryck eftersom det låter så fult. IoT är produkter eller enheter som fungerar tillsammans med internet. Det styrs med appar eller hårdvaror som till exempel en fjärrkontroll.

Smart saker låter bättre

Företag lanserar ständigt nya produkter och innovationer som ska konkurrera, synas och lösa våra vardagsproblem.
IoT produkter behöver inte vara dyra att tillverka, det beror på vad man vill utveckla och till vilken kvalité, guldplätterat om man så vill.
Kanske vill man tillverka en smart-klocka, smart-spis, smart-kylskåp, smart-bil, smart-säng, smart-dammsugare? Det finns överflöd av idéer!

Ett exempel på IoT är ”smarta-hem” där nästintill all hemutrustning är uppkopplade mot internet.

En futuristisk utopi

Föreställ dig att vakna upp på morgonen och ditt hem sköter allting åt dig. Spisen har redan börjat tillaga dina ägg och strax därefter plingar brödrosten till.
Kaffekokaren värmer ditt kaffe och rätt som det är frukosten serverad. Vad mer kan IoT göra? Jo! Golvvärmaren anpassar sig efter dina behov, duschen har vridit upp sig själv och din favorit nyhetskanal slås på tvn, av sig själv.
Det är nästan som taget från den kända scenen från Peewee Hermans film, fast mer futuristisk såklart.

Peewee Hermans breakfast machine.
Peewee Hermans breakfast machine.

Mobiltelefonen bidrar till skapandet av andra enheter

Tack vare smart-telefonens grenar och kvistar, blommar smart-sakerna, och så länge vi har internet så kommer det att komma fler innovationer somliga bättre än andra.

Tänk er att vi idag utvecklar smarta-städer! En stad som i teorin ska vara hållbar och nyttja digitaliseringen till fullo, det är vad utvecklare hoppas på ska bli verklighet i alla fall. Läs mer här.

Default image
Anita

Anita är en multi-tasker som läser två IT utbildningar och frilansar som webbutvecklare och illustratör. Hon har även en diplom i lagar och förordningar GDPR.

Articles: 7

One comment

Leave a Reply