SEO för nybörjare – En kort introduktion till SEO

Den här artikeln: SEO för nybörjare – En kort introduktion till SEO, är tänkt att ge dig som läsare en lättare inblick i vad SEO är och varför det är så viktigt. Du har kanske som många andra fått en affärsidé eller har planer om att skapa en webbplats. Liksom många andra, kan det kännas väldigt frestande att bara köra i gång direkt. Man har ju redan tänkt ut kreativa förslag på företagsnamn eller domännamn, och det är väl bara att köra igång? Förhoppningsvis kommer du efter att ha läst den här artikeln, förstå behovet av att ta hänsyn till SEO innan eller i start fasen av din verksamhet.

VAD ÄR SEO?

Allt börjar med en sökning

Har du någonsin tänkt på varför vissa företag dyker upp först i en Google sökning. Det kan vara allt ifrån ”Bästa restaurangerna i Stockholm” eller ”Billigaste mobilabonnemanget”. Det är ju inte så att det alltid är bästa restaurangen som dyker upp först eller billigaste abonnemanget för den delen. Så hur funkar det?

Google är som ett bibliotek

Du får försöka se Google som ett bibliotek, där hemsidorna är som böcker staplade på hyllorna. När du frågar bibliotekarien (Google sökmotor) om böcker om ett specifikt ämne så kommer hen att dirigera dig till ’rätt’ hylla med böckerna som handlar om just det du söker efter.

SEO står för ”Search Engine Optimization” och handlar om hur du ser till att du hamnar på just dom hyllorna, dvs hur du gör för att rankas högt på Google sökningar och på så sätt driva trafik till din sida. Eftersom Google primära uppgift är att förse sina användare med relevant information så är det därför också viktigt att den informationen du har på din sida också är relevant för användarna.

Crawling och Indexering

När du publicerar en hemsida så börjar sökmotorernas robotar, även kallad crawlers eller spiders, att söka igenom din sida för att försöka förstå vad den handlar om, och sedan skicka tillbaka den informationen till deras servrar för indexering. Hur vet då dessa robotar att din hemsida finns? Jo, dom börjar med att söka igenom välkända hemsidor och jobbar sig sedan utåt via länkar. Dessa hemsidor länkar vidare till andra hemsidor som i sin tur länkar till andra hemsidor och skapar en gigantisk nätverk (spindelnät) av länkar.

Notera: Google söker endast igenom sidor som är ”ihop länkade” och inte hela din hemsida. Dom individuella sidorna som inte är länkade via andra länkade sidor blir därför inte sökt igenom och inte heller indexerad.

Keyword research

Keyword research måste vara den viktigaste delen av SEO och bör därför prioriteras högst. Den ger dig värdefull information om vad folk söker på för sökord (vad folk efterfrågar), hur stor sökmängden är (hur många som söker på det) och hur formuleringen eller ’sökfrasen’ lyder. Om du därför vill konkurrera om sökträffar och rankas högre i sökningen så bör du anpassa din sida därefter.

Det är inte konstigt att många företag erbjuder så kallade ”Keyword research tools” till inte så blygsamma priser. Med hjälp av keyword research kan du skanna marknaden efter nya trender, finna dom populäraste sökorden relaterad till din bransch/område, ta reda på hur stor konkurrensen är om dessa sökorden etc. Allt som sedan kan användas som underlag för din marknadsundersökning.

VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT MED SEO?

Trafiken från sökmotorsökningar står för ca 2/3 av all organisk trafik på nätet, dvs icke-betald trafik från sökningar eller direktlänkar från andra sidor m.m. Marknaden är där människorna finns och om du därför inte ökar din synlighet inom detta område riskerar du att gå miste om besökare och potentiella kunder. Till skillnad från traditionell marknadsföring så är också organiska trafik helt gratis, inte begränsad till ett visst geografiskt område och användarna/besökarna gör ett aktivt val att söka efter information. Det betyder att dom är ’köpvilliga’ och kan lättare konverteras till betalande kunder eller lojala bloggföljare.

Alla steg som tas upp i artikeln ”SEO för nybörjare”, kräver ingen större ansträngning och kan dessutom utföras helt gratis!

SÅ HUR GÖR MAN FÖR ATT RANKAS HÖGT I EN GOOGLE SÖKNING?

För att svara på den frågan ska vi göra en enkel sökning på frasen: ”Stockholms bästa restauranger” , och se vad som dyker upp. Se bilderna nedan!

Google sökning på ”Stockholms bästa restauranger”
Google sökningen: ”Stockholms bästa restauranger”.

Som inte helt oväntat får vi en massa träffar, närmare bestämd 4.9 miljoner. Alla dessa sidor kommer naturligtvis inte vara relevanta för just oss men för att ge en väldig simplistisk bild av hur Googles algoritm sållar bort dom icke-relevanta sidorna ska vi peka på ett antal saker. Vad vi kan se, så är att det Thatsup som toppar listan följt av Krogguiden och sedan Tripadvisor. Vi börjar med att ge en liten förklaring på vad dom olika delarna som visas i en Google sökning, även kallad Snippet, är och var den informationen hämtas ifrån.

Förklaring på dom olika delarna av en organisk sökresultat på Google, även kallad Snippet

Högst upp har vi sidans fullständiga adress, dvs URL:n. I blått så har vi titeln och strax under Metabeskrivningen. Vad vi ser är att nyckelorden/sökorden vi sökte på, finns representerade i alla tre delarna. Vad vi också kan se är att den exakta formuleringen ”Stockholms bästa restauranger” finns med, medan Krogguiden och Tripadvisor saknar den.

Notera: Att söka på populära sökord och sedan studera den högst rankade sidan, är ett väldigt bra sätt att få en bättre förståelse för hur SEO funkar och hur du kan göra din företagshemsida mer konkurrenskraftig i en Google sökning. Genom att försöka förstå vad Google´s algoritm prioriterar så kan vi se till att informationen och strukturen på sidan är så SEO-vänlig som möjlig.

Klickar vi på länken så ser vi titeln högst upp på sidan, innehållande den exakta sökfrasen, och rätt under ser vi URL:n. Tittar vi i URL:n ser vi att även där finns ”Stockholms-bästa-restauranger” med, likaså i artikelns huvudrubrik (H1) och t o m bland dom första 100 orden av texten. Se bilderna nedan!

Skämbild på sökningen Stockholms bästa restauranger

Det enda vi ännu inte behandlat i artikeln ”SEO för nybörjare” är Metabeskrivningen. Metabeskrivningen inte är synlig på sidan eftersom den är en html tagg, kallad Meta tagg, dold bland hemsidans html kod och som snappas upp automatisk av sökmotorn. Metabeskrivningen är en kort sammanfattning av vad sidan handlar om. Om man inte väljer att skriva en beskrivning så plockar Googles algoritm information från olika delar av din sida istället och gör en ’egen tolkning’ av vad sidan handlar om. Det finns då inga garantier att Google tolkar din sida ’rätt’.

Även om Google sagt att Metabeskrivningen inte tas med i beräkningarna när deras algoritm rankar sidan så är det fortfarande rekommenderat att ha en bra beskrivning, då den på andra sätt kan få sidan att rankas högre, bl a genom något som kallas CTR (click-through-rate).

Bonus: För att se en sidas Metabeskrivning så går du till sidan och trycker sedan Ctrl+Shift+i (Win). Du kan även högerklicka på ett tomt område på sidan och välja ’Inspect/Inspektera”. Sedan klickar du på Elements och sedan head taggen. Se bilden nedan!

Beskrivning av hur du Inspekterar element på en sida
Beskrivning på hur Metatexten hittas på en sida

SAMMANFATTNING

Ingen vet exakt hur Googles algoritm fungerar och faktum är att Google gör justeringar i den hundratals gånger per år. Vi har däremot en ganska bra uppfattning kring hur man kan påverka rankingen med hjälp av en del åtgärder. SEO är ett omfattande område och artikeln, ”SEO för nybörjare” har bara skrapat lite på ytan. Trots det kan du med dessa enkla steg påverka din ranking och kanske t o m rankas högst inom din nisch. Keyword research är det viktigaste steget i att påverka din Google söknings ranking. Därför bör du lägga stor fokus på vilka sökord du tänkt konkurrera om och som klingar bra med det du gör eller erbjuder. Liksom en marknad kan vara mättad så kan det vara en dålig idé att konkurrera om en konkurrenskraftig sökord. Därför kan det vara bättre att finna sin egen nisch och försöka ranka högt där. Att rankas högt i en Google sökning är inte heller någon garanti för du konverterar besökarna till betalande kunder om det du skriver om eller erbjuder ändå inte matchar deras sökintention.

Med detta sagt så är det här du bör placera dina noga utvalda nyckelord:

  1. URL:n
  2. Titeln
  3. Metabeskrivningen
  4. H1-H3
  5. Första och sista hundra orden av din artikel eller text.
  6. Alt-texten till dina bilder

Vad tyckte du om artikeln ”SEO för nybörjare”? Kommentera gärna dina synpunkter!

Default image
Sirin Öngörür
Articles: 3

Leave a Reply