Hobbyverksamhet

Har du någon gång funderat på att driva en liten catering till bekanta där du faktiskt får betalt? Testa Hobbyverksamhet

Har du någon gång funderat på att driva en liten catering till bekanta där du faktiskt får betalt? Kanske är matlagning inte din starka sida men du är bättre på att göra silversmycken eller något annat kreativt?

Bakning kan var en hobby.

Låt oss reda ut dom vanligaste frågorna kring hobbyverksamhet

Den inofficiella ekonomin är vanlig i andra länder där intäkterna från försäljningen inte behövs skattas utan du behåller dina pengar och utarbetar budget för dina egna förnödenheter.
Vi kommer att skriva mer om detta i ett annat inlägg.
Vill du veta mer om vad inofficiell ekonomi innebär finns det en bra beskrivning i bloggartikeln, här.

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Svar: När din inkomst överstiger 20 000 kr/år. Exakt belopp skiftar från år till år men låt säga mellan 20 000 – 30 000 kr/år. Se skatteverkets tabeller för exakt belopp för just det året avser.

Måste jag ha ett företag för att starta en hobbyverksamhet?

Svar: Nej. Men om dina intäkter överstiger 30 000 kr då ska du börja registrera dig för moms/F-skatt eller AF-skatt.

Vad är en hobbyverksamhet?

Svar: Hobbyverksamhet är en tjänst som du bedriver försäljning med och där du får betalt. Det går under kategorin ”tjänster” hos skatteverket men du behöver inte börja skatta förrän du börjar komma upp mot 20 000 – 30 000 kr.

Exempel på hobby kan vara: konst, målningar, slöjd, göra egna örhängen, snickeri, bloggar, youtubar, trädgård, plocka svampar, plocka bär och så mycket annat.

Vad är kravet för att bedriva en hobbyverksamhet?

Svar: Du ska bedriva utan vinstsyfte/vinstmål så kasta tanken om att bli rik på det du gör under denna ”företagsform”.
Du ska även dokumentera hur mycket du spenderar för att kunna syssla med din hobbyverksamhet. Glöm inte att dokumentera för hur mycket intäkter du har tjänat in från försäljningen, ta budgetlistor som exempel. Detta gör du bara om du säljer något det är till för att redovisa till skatteverket.

Håll koll på dina siffror till skatteverket om du tar betalt.

Får jag ha anställda?

Svar: För att ha anställda måste du ha arbetsgivarintyg och en registrerad företagsform, så svar nej.

Om jag inte får tjäna pengar på detta varför ska jag ha det?

Svar: Hobbyverksamhet är till för testa dina vingar i företagsvärlden och även för att se över intresset för dina tjänster/produkter. Det krävs alltså inte mycket för att det ska vara en hobbyverksamhet, det är ett hobby som du har och på något sätt får du betalt för det.

Default image
Anita

Anita är en multi-tasker som läser två IT utbildningar och frilansar som webbutvecklare och illustratör. Hon har även en diplom i lagar och förordningar GDPR.

Articles: 7

Leave a Reply